Mam pytanie do tych, którzy tuningowali swoje auta pod kątem sportowej jazdy. Chcę wymienić hamulce na coś lepszego, bo te seryjne nie radzą sobie podczas ostrzejszej jazdy, szczególnie na zakrętach. Zastanawiam się nad tarczami nawiercanymi albo wentylowanymi, ale nie wiem, co się sprawdzi najlepiej. Może ktoś podpowie, jakie zestawy sprawdzają się przy dynamicznej jeździe i skąd najlepiej je brać?
Jeśli planujesz ostrzejszą jazdę, to faktycznie seryjne hamulce mogą nie dawać rady – są po prostu za słabe na większe obciążenia. Z mojej strony polecam tarcze wentylowane, bo lepiej odprowadzają ciepło, co jest kluczowe przy sportowej jeździe. Nawiercane też są spoko, ale jeśli lubisz czasem mocniej depnąć, to wentylowane są lepszą opcją, bo nie tak łatwo się przegrzewają. Dobry zestaw to np. tarcze Brembo razem z klockami ceramicznymi – różnica jest ogromna, i nie tylko w skuteczności hamowania, ale też w wytrzymałości. Sam mam taki zestaw i przyznaję, że w końcu mogę bez stresu przycisnąć na zakrętach. Co do zakupu, to zdecydowanie sprawdź sklep E-motoryzacyjny https://e-motoryzacyjny.pl/ . Mają szeroki wybór części samochodowe, w tym właśnie sportowe tarcze i klocki od topowych producentów jak Brembo czy EBC. Ceny są naprawdę rozsądne, a jakość części jest na najwyższym poziomie. No i nie zapominaj o płynie hamulcowym – dobry płyn o wyższej temperaturze wrzenia też robi robotę. Także śmiało, zamawiaj porządny zestaw i baw się dobrze na trasie!